Sporturi extreme

Sporturi extreme

         Sport extrem (de asemenea, numit sport liber, sport de acțiune și sport de aventură ) este un termen popular pentru anumite activități percepute ca având un nivel ridicat de periculozitate . Aceste activități implică de multe ori viteză mare, înălțime, un nivel ridicat de efort fizic și cascadorii extrem de specializate, unelte, chiar spectaculoase. Definiția de sport extrem nu este considerată exactă - căci, de exemplu, studiile arată că ciclismul rutier este pe locul I (întâi) între sporturi ca număr de accidentări, și totuși el nu este considerat un sport extrem. Termenul de origine este, de asemenea, neclar, dar a club de spot sporturi extremecâștigat popularitate în anii 1990, atunci când a fost preluat de companiile de publicitate pentru a promova X Games. În timp ce utilizarea termenului de "sport extrem" s-a răspândit în lung și-n lat pentru a descrie o multitudine de activități diferite, criteriile exacte de includere în categoria "sporturi extreme" rămân discutabile. Există totuși câteva caracteristici comune pentru sporturile extreme. Deși nu este domeniul exclusiv al tineretului, sporturile extreme tind să aibă ca și componentă demografică țintă, tinerii. De asemenea, sporturile extreme tind să fie mai solitare decât sporturilor tradiționale.

   Scurt istoric

    Ideea de sport extrem datează din anii 1950 și, se pare, că este (eronat) extrasă dintr-o frază a lu Ernest Hemingway. Fraza este: „Exista doar trei sporturi: luptele cu tauri, cursele cu motor, și alpinismul, toate celelalte sunt doar jocuri.” Din care unii autori ca Barnaby Conrad ori Ken Purdy trag concluzia că „sport” este acela în care unul din competitori poate fi ucis, toate celelalte, fiind „jocuri”. În ultimele decenii, termenul de sporturi extreme a fost promovat de către X Games (Jocurile X), un eveniment multi-sportiv creat si dezvoltat de către ESPN.

  Sporturi aeriene
     Au fost identificate nouă sporturi aeriene: BASE jumping (săritură de la un punct fix), bungee jumping (săritură cu coarda elastică), gliding (planorism), hang gliding (deltaplanorism), high wire (mers pe sârmă), ski jumping (sărituri cu schiurile), sky diving (parașutism), sky surfing (surf aerian) și sky flying (zbor cu un costum special în formă de aripă).
  Sporturi terestre
     18 sporturi terestre:indoor climbing (cățărări la interior), adventure racing (întereceri extreme), aggressive inline skating (patinaj extrem cu role), BMX (cros ciclist), caving (speologie), motocross, extreme skiing (schi extrem), freestyle skiing (schi liber), land and ice yachting (întreceri cu atelaje cu vele pe uscat sau pe ghiață), mountain biking (ciclism montan), mountain boarding (întreceri montane cu o placă cu roți), outdoor climbing (alinism - cățărări libere), sandboarding (întreceri cu placa pe dune de nisip), skateboarding (întreceri de măiestrie cu placa cu roți), snowboarding (întreceri de măiestrie cu placa pe zăpadă), snowmobiling (întreceri cu snowmobilul), speed biking (ciclism viteză), speed skiing (schi viteză), scootering (concursuri de măiestrie cu trotineta) and street luge (întreceri de viteză cu o placă cu roți pe care concurentul stă întins pe spate).

club de sport sporturi extreme
Sporturi nautice
    15 sporturi acvatice sau nautice: barefoot water skiing (schi nautic cu picioarele goale), cliff diving (sărituri de pe stânci), free diving (scufundări libere competiționale), jet skiing (schi-jet), open water swimming (înotul de fond în ape naturale), powerboat racing (curse cu bărci de viteză), round the world yacht racing (întreceri de yacht, uneori în jurul lumii), scufundare în peșteri (scufundări în peșteri cu aparat autonom de respirat sub apă), scufundări sub gheață, snorkeling (scufundări cu echipament minimal, fără aer comprimat), speed sailing (întreceri de viteză cu ambarcațiuni cu pânze), surfing, wakeboarding (cu placa trasă de ambarcațiune motorizată), whitewater kayaking (Kaiac canoe în ape repezi), windsurfing (întreceri cu placa cu vele), and kitesurfing (întreceri cu placa trasă de un zmeu.