Înot

    Înotul este o mișcare de deplasare a oamenilor sau a animalelor prin apă, de obicei fără nici un fel de asistență club de sport inotartificială. Tipurile sau stilurile de înot sunt craul, bras, fluture sau spate.

   Scurt istoric

    Răspândirea înotului în lume este influențată de preocupările oamenilor, condițiile geografice și de condițiile climaterice. Înotători foarte buni erau în triburile africane care trăiau pe malurile lacurilor, iar polinezienii sunt cei de la care provine tehnica înotului craul și arta surfing-ului. La unele popoare, cum ar fi indienii americani precolumbieni, înotul era cunoscut și practicat în mod curent, acesta fiind prezent chiar și în cadrul unor ceremoniale religioase.

    Înotul este documentat încă din perioada preistorică. Primele atestări ale înotului sunt desenele de pe zidurile cetății Vadi Sari din deșertul libian cu o vechime de 9000 de ani, ce prezintă oameni înotând.

 Înot recreativ
    Înotul recreativ sau de agrement se practică în diferite zone de agrement amenajate sau naturale în care prezența unui bazin de înot, ape curgătoare, lac sau mare, oferă această posibilitate de practicare. Scopul practicării înotului de agrement este cel recreativ, pentru satisfacțiile ce le oferă oamenilor contactul cu apa, cât și satisfacția deplasării în acest mediu mai puțin obișnuit. Practicarea înotului de agrement se asociază cu plaja și cu diferite activități sportive (volei, fotbal etc).

 Înot aplicativ
     Înotul aplicativ sau utilitar este utilizat în activitățile de muncă legate de mediul acvatic și în cele de salvamar, de salvare de la înec.
În activitatea marinarilor, scafandrilor, pescarilor, a constructorilor de poduri și baraje, constructorilor de nave, înotul este vital pentru salvarea vieții în caz de accidente.
     În cadrul înotului aplicativ se organizează de asemenea diferite întreceri, în mod special cele de salvare de la înec.
Se presupune că procedeul bras ar fi cel mai vechi procedeu de înot practicat în scop utilitar. Există dovezi încă de la vechii egipteni că și alte stiluri de înot erau practicate în scop utilitar.
     Romanii apreciau înotul pentru valoarea aplicativă și militară, iar camparea militară intr-o tabără, presupunea amenajarea unui loc în vederea învățării înotului pentru soldați. Ei trebuiau să dobândească cunoștințe despre înot deoarece li se cerea să parcurgă o anumită distanță complet echipați de luptă prin apă adâncă. În Grecia, caracterul utilitar al înotului venea prin ocupațiile oamenilor de a pescui corali și bureți.

 Înot terapeutic
     Este utilizat în scopul recuperării neuro-motorii, în tratamentul unor afecțiuni nervoase, cardio-vasculare, respiratorii, etc., folosirea lui fiind făcută la recomandarea medicilor. De asemenea, se mai poate utiliza înotul și formele de hidroterapie ca mijloace esențiale în relaxarea și refacerea potențialului psiho-fizic în urma eforturilor prestate de sportivii de performanță.
Înotul cu caracter terapeutic se practică în bazine special construite cu apă încălzită, dar se poate practica și în aer liber sau în ape deschise.club de sport inot

    Avantajele practicari acestui sport

     Înotul este sportul cel mai eficient în legătura raportului dintre efortul depus și caloriile arse. Înotul va ajuta enorm in problemele de circulatie sau de coloana. Si femeilor insarcinate le este recomandat inotul, deoarece acest sport ajuta la indreptarea muschilor abdominali si a umerilor, zone foarte solicitate ale trupului unei gravide. Miscarea in apa poate reduce si durerile incheieturilor, presiunea ridicata a singelui si disconfortul asociat cu sarcina.

  •  creste rezistenta recardio-pulmonara;
  •  stimuleaza circulatia sangvina;
  •  contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale stabile;
  •  reduce riscul bolilor cardiovasculare;
  •  dezvolta majoritatea grupelor musculare (mai mult de doua treimi din intreaga suprafata musculara);
  •  intareste ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
  •  imbunatateste postura corporala;
  •  dezvolta flexibilitatea;
  •  genereaza stari de bine, pozitive;
  •  ajuta la imbunatatirea starilor de anxietate si amelioreaza simptomele de depresie;
  •  relaxeaza muschii dupa stresul unei zile obositoare;
  •  stimuleaza cresterea si dezvoltarea fizica si psihica;
  •  imbunatateste dezvoltarea psihomotorie.