Fotbal

   

        Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. La începutul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume.
       Se joacă cu o minge sferică pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei.
Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi.
      În primăvara anului 2001, FIFA informa că peste 240 de milioane de oameni joacă regulat fotbal, în peste 200 de țări de pe întreg globul. Regulile sale simple și echipamentul redus și ieftin, necesar practicării fotbalului au contribuit, fără îndoială, la creșterea popularității sale. În multe zone ale lumii, fotbalul naște pasiuni enorme și joacă un rol foarte important în viața fanilor, a comunităților locale și chiar a națiunilor; este deseori numit cel mai popular sport din lume. Este recunoscut în multe țări drept: sportul rege.

club de sport fotbal

     Regulile jocului au fost conturate la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a standardiza regulile unei mari varietăți de jocuri asemănătoare, jucate în școlile din Marea Britanie. Regulile Cambridge, asemănătoare cu cele de astăzi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge, în 1848, la o întâlnire a reprezentanților mai multor colegii: Colegiul Eton, Școala Harrow, Școala de Rugby, Colegiul Winchester și Școala Shrewsbury. Dar, ele erau departe de a fi niște reguli universale. În anii 1850, s-au format multe cluburi, independente de școli sau universități, care jucau diferite forme de fotbal. Multe foloseau propriile lor reguli, cel mai bun exemplu fiind clubul Sheffield F.C. (format din foști elevi ai Scoala Harrow). Acesta a luat ființă în 1857, iar regulile create de ei au dus la formarea Federației de Fotbal Sheffield & Hallamshire, în 1867. În 1862, John Charles Thring de la Școala Uppingham a creat un alt set de reguli des folosit.
     Aceste eforturi au condus la înființarea Federației de Fotbal (FA) în 1863, care s-a întrunit pentru prima dată în dimineața zilei de 26 octombrie 1863, la Freemason's Tavern din Great Queen Street, Londra. Singura școală care a fost reprezentată la această întrunire a fost Școala Charterhouse. Freemason's Tavern a fost locul de întâlnire al Federației pentru încă 5 întrevederi, între Octombrie și Decembrie. În timpul acestora a luat naștere primul set cuprinzător de reguli. La ultima întâlnire, primul trezorier al FA, care era reprezentantul Blackheath și-a retras clubul din FA, din cauza excluderii din regulament, la întâlnirea precedentă, a două reguli de bază: prima era cea care permitea alergarea cu mingea în mâini și a doua, posibilitatea împiedicării adversarului prin lovirea sa în „fluierul piciorului, prin tragere sau prin ținere”. Alte cluburi englezești de rugby au urmat exemplul și nu s-au înscris în FA. Dar, în 1871, ele au format Federația de Rugby (Rugby Football Union). Cele 11 cluburi rămase în FA, sub conducerea lui Ebenezer Cobb Morley, au ratificat primele 13 reguli ale jocului.În ciuda acestora, clubul Sheffield a continuat să joace după propriile reguli, până în anii 1870.
     Astăzi, regulile jocului sunt stabilite de International Football Association Board (IFAB). Aceasta a luat ființă în 1886 după o întâlnire a Federației Engleze de Fotbal, a Federației Scoțiene de Fotbal, a Federației Galeze de Fotbal și a Federației Irlandeze de Fotbal în Manchester.
     Prima ligă de fotbal a fost creată în Anglia, în 1888 de președintele clubului Aston Villa, William McGregor. Formatul inițial conținea 12 echipe din centrul și nordul Angliei.
     Federația Internațională de Fotbal FIFA, s-a format la Paris în 1904, iar reprezentanții săi au hotărât să adopte regulile create de IFAB.Popularitatea crescândă a jocului a condus la unirea reprezentanților celor două federații (FIFA si IFAB). Astăzi, conducerea acestora este formată din 4 reprezentanți FIFA și câte 1 reprezentant al fiecărei federații britanice.

club de sport teren fotbal

      Avantajele practicarii fotbalului

  • Imbunatateste conditia fizica

  Practicarea fotbalului favorizeaza cresterea indicilor fizici, dezvoltarea armonioasa si completa a corpului.

  • Corectarea si prevenirea deficientelor fizice

  Anumite deficiente fizice ale coloanei vertebrale pot fi corectate prin fotbal, activitate care previne in acelasi timp aparitia acestora. Pe de alta parte, sondajele arata faptul ca tot mai multi copii abandoneaza sportul in favoarea calculatorului sau a televizorului, iar sedentarismul afecteaza dezvoltarea lor. Prin practicarea fotbalului, copilul tau va renunta la aceste activitati care devin esentiale in viata lor mult prea devreme.

  • Dezvoltarea organelor vitale

   Este cunoscut faptul ca inima, capacitatea pulmonara si circulatia sangelui la un sportiv, ca valori, sunt mult peste cele ale omului normal.

  • Sistem de autoaparare impotriva viciilor

   Prin practicarea unui sport, copiii constientizeaza pericolul si refuza tutunul, alcoolul si drogurile (prin prisma faptului ca sunt educati in spiritul unei vieti corecte si sanatoase, iar un organism "alterat" nu va rezista efortului). Cel mai bun lucru este ca micutul tau va constientiza singur aceste lucruri.

  • Stimulent pentru celelalte activitati

   Nefiind un factor de stres, in lipsa unor norme sau note care trebuiesc obtinute, participarea la activitatile clubului sportiv nu afecteaza programul scolar al copilului tau. Mai mult, fiind o activitate care place prichindeilor, aceasta poate fi folosita ca un stimulent sau o conditie in raport cu scoala sau cu alte activitati.

  • Socializare si buna-dispozitie

   Copilul tau va deveni mai sociabil si va avea o buna-dispozitie sporita, aspecte foarte importante pentru varsta lui.