Echitatia se defineste prin modul corect in care calaretul se prezinta calare pe un cal si capacitatea sa de a isi controla si prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice. Modul corect de a calari si controla calul este universal valabil pentru toate stilurile desi in functie de echipamentul folosit pot aparea mici variatii.
Echitatia este cel mai bine evidentiata de catre stilul si echipamentul de tip englezesc, probabil cel mai sportiv model de echipament de calarie existent, motiv pentru care a fost preluat si folosit pentru sportul ecvestru modern de performanta, impunandu-se la nivel mondial.
Din sportul traditional englezesc de societate (hunting) rezervat doar aristocrației a evoluat in timp sportul ecvestru modern prin definirea treptata a celor mai importante discipline ecvestre moderne : dresajul clasic, sariturile peste obstacole (SJ), proba completa - eventing.
Echitatia ca definitie mai larga poate fi intalnita in toate activitatile de calarie a cailor insa ea poate sa fie mentionata doar atunci cind activitatea respectiva respecta insasi normele care o definesc : calaretul va avea o pozitie corecta saua de calarie iar calul va fi prezentat si controlat in mod corespunzator stilului, in conformitate cu activitatea propusa.
"Popular" - echitatia este definitia pentru calaria corecta a unui cal. Aceasta se face astfel : asezat in șaua de calarie, cu picioarele corect asezate de o parte si de alta a seii de calarie, cu genunchii usor flexati si bine fixati de pulpanele seii de calarie, cu pingeaua talpilor bine fixata in scarite si calciiele usor coborite, tinind dalogii corect in maini pentru a avea un contact usor cu gura calului, spatele drept (corect arcuit), bazinul usor spre inainte, pieptul scos, privirea spre inainte, atent la mediul inconjurator dar sensibil la potentialul si resursele calului.
Daca doresti sa te bucuri de placerea de a iesi in aer liber sau de a te relaxa, tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi la unul dintre numeroasele cluburi de calarie, care iti ofera atat cursuri pentru incepatori, cat si posibilitatea unor iesiri in natura. Trebuie sa stii ca, daca vrei sa inveti cum sa calaresti un cal, este esential sa incepi sub indrumarea unui instructor autorizat. Incercarea de a imblanzi un cal sau de a incepe calaria pe cont propriu poate fi periculoasa. Daca te inscrii la o scoala de calarie, este bine sa cunosti aceste secrete de la inceput, ca pregatire pentru inceperea cursurilor.
De aceea, noi iti recomandam cu caldura doar locatiile special amenajate, unde gasesti jockey profesionisti, gata oricand sa-ti dezvaluie secretele acestui sport deosebit.
Desi echitatia a fost cunoscuta de sute de ani drept un sport nobil, destinat exclusiv vechilor familii regale, in prezent aceasta nu mai tine cont de limitele impuse candva de statutul social, devenind un hobby pentru tot mai multe persoane. Calaria face parte din putinele sporturi pe care cineva il poate practica exclusiv din placere si nu din nevoia de a face miscare sau de a fi in forma.