Dans

     Dansul este un modalitatea artistica de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii, având caracter religios, de artă sau de divertisment.

    Scurt istoric    

    Originile dansului coincid cu începuturile comunităților omenești, având funcții rituale (mistice, războinice), de invocare a forțelor divine, pentru reușita la vânătoare, confruntări tribale etc. La unele popoare, caracterul ritual s-a păstrat, decantat și abstractizat, până în zilele noastre.

     La hotarul dintre sec. 19 și 20, s-au răspândit dansuri de origine americană, precum tango, samba, habanera, charlestonul, foxtrotul, care poartă amprenta muzicii de jazz, influențând creația unor compozitori moderniclub de sport dans.

     Poporul român are dansuri de o deosebită bogăție și varietate, care se execută individual, sau în grup (perechi, linie, cerc), diferind de la regiune la regiune. Caracteristică este practica folosirii ca suport muzical a unor melodii diverse pentru unul și același dans, ca și executarea pe aceeași melodie a mai multor dansuri.

     Cele mai răspândite sunt hora, sârba, învârtita, călușul și multe altele, cu tendința de generalizare datorită activităților artistice de amatori și, îndeosebi, a televiziunii.

      Este stiut ca dansul implica o conditie fizica excelenta. Cursurile de dans sportiv pun accent nu numai pe invatarea stilurilor de dans propriu-zise, ci in egala masura pe incalzire si pregatire fizica, fiind astfel o modalitate foarte buna de a face miscare si de a ajuta copiii sa se dezvolte intr-un mod armonios.