Curling

curling club de sport   Curling (pronunțat de asemenea în limba romana /karling/ sau /karling/, dupa pronunția din engleza /kərlɪŋ/ sau /kɜː(r)lɪŋ/) este un joc sportiv pe echipe, practicat pe o suprafața de gheața. Concurenții a doua echipe lanseaza pe rand pe gheața pietre speciale din granit în direcția țintei, numita „house” (casa). Jocul se trage din Scoția, din prima jumatate a secolului al XVI-lea, cand se juca pe iazuri înghețate utilizand pietre simple.

Istoric

   Prima dovada scrisa despre curling apare în faimoasa Stirling Stone din1511.

   Secvențe din acest sport au fost observate și în picturile artistului Pieter Bruegel. Cateva modificari importante în ceea ce privește pietrele de joc s-au facut în secolul al XVIII-lea, tot în aceasta perioada jocul devenind foarte popular și în america de Nord, unde a fost introdus de catre emigranți. În concordanța cu spiritul anglo-saxon, curling-ul a fost mereu caracterizat de spiritul de fair-play, de eleganța și de control.

   Pasionații de curling au simțit ulterior nevoia de a se organiza în cluburi: astfel, primul club oficial, Curlers of Kilsit a fost fondat în 1716, la Stirlingshire. Crearea în 1838 a Royal Caledonian Club a însemnat și standardizarea regulilor de joc și a echipamentului folosit. Ulterior, în1957, în Scoția, a fost manifestat pentru prima data interesul pentru crearea unei federații internaționale. au urmat o serie de cluburi importante înființate în SUa, Elveția, Franța, Germania, în perioada 1961-1967.

   Primele olimpiade la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele de la Chamonix (1924) și Lake Placid (1932). Dupa acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat între disciplinele olimpice. a aparut dn nou ca disciplina demonstrativa la Calgary în 1988. Ca disciplina olimpica, a fost repus în drepturi la Nagano în 1998, an în care învingatorii au fost echipele naționale ale Elveției (masc.) și Canadei (fem.). Peste 4 ani, la Salt Lake City au caștigat norvegienii la masculin și britanicele la feminin.

curling club de sportRegulamentul sportului

   Curling-ul este un sport de echipa, care se desfașoara pe o pista înghețata, conceptul fiind similar cu cel de la bowls. asadar, scopul jocului este de a pune în mișcare blocuri de piatra de 19,96 kg, prevazute cu maner, și de a le direcționa cat mai aproape de centrul țintei desenate pe gheața, denumita casa (house).

   Fiecare echipa este compusa din 4 jucatori. Liderul este cel care executa prima lovitura, secundul este specializat în eliminarea pietrelor adversarilor aflate pe pista, cel de-al treilea este cel care își asuma "mișcarile înșelatoare", în timp ce al patrulea echipier (the skip) este și cel mai experimentat, care stabilește tactica, își avertizeaza coechipierii la fiecare lovitura și care executa ultima lansare.

   Lansarile pietrelor se efectueaza cu respectarea liniilor și marcajelor trasate cu acest scop.

   Curling la Torino, 2006

   Primele patru pietre sunt lansate de catre cei doi lideri de echipa, urmate de alte 4 lansari ale secunzilor, apoi înca 4 ale celui de-al treilea echipier din fiecare echipa, pentru ca jocul sa se încheie cu 4 lansari efectuate de catre cei 2 skiperi. Dupa fiecare lansare, intra în acțiune 2 jucatori (sweepers) ai echipei care face lansarea. aceștia, cu ajutorul unei maturi din material sintetic sau din par de cal, pot ajuta piatra lansata sa alunece mai repede, ștergand porțiunea de pista aflata în fața pietrei.

    Trofeul Campionatului Mondial Feminin de Curling

    Odata ce piatra trece de centrul casei, pot intra pe pista sweeperii adverși, care prin aceleași mișcari de ștergere a gheții din fața pietrei, pot determina piatra sa iasa din casa. Exact ca la bowls, o piatra poate sa loveasca o piatra adversa, pentru a o scoate din aria de joc. așadar, o echipa poate, la cererea capitanului de echipa, sa plaseze piatra în casa, acțiune denumita "draw", sau poate sa loveasca o piatra adversa pentru a o scoate din joc.

   aceste decizii sunt luate în funcție de strategia de joc, aleasa dupa diferitele situații care pot sa apara pe timpul jocului. Punctele sunt acordate echipei care are una sau mai multe pietre mai apropiate de centrul casei, la sfarșitul tuturor lansarilor. În acest fel, la sfarșitul unui joc, numai una dintre echipe poate puncta. Se desfașoara 10 manșe, scorul final fiind determinat prin cumularea scorurilor fiecarei manșe. Daca scorul este egal, se desfașoara o extra-manșa, pentru departajare.