Ciclismul

     Ciclismul reprezinta, în sensul vag al cuvântului, deplasarea pe sol folosind mijloace de transport puse în mișcare de mușchii omului, cu precădere bicicletele. Ca sport, ciclismul condus de Uniunea Ciclistă Internațională, cu sediul în Elveția. Este împărțit în mai multe genuri: ciclism pe șosea, pe teren accidentat (engleză mountain biking) etc.. Concurenții poartă câte un număr de concurs și culorile echipei lor. Aceștia au nevoie de o bicicletă pentru a rula. La startul unei curse câștigătorul etapei sau cursei (în funcție de tipul întrecerii) este cel care trece primul linia de sosire.

club de sport ciclism

    Istoria bicicletei  

    Baronul Karl Drais von Sauerbronn – inventatorul primei biciclete.
Baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat “Laufmaschine” sau “masina de alergat”. Acest strămoş al bicicletei era construit în totalitate din lemn şi nu avea pedale. Utilizatorul trebuia să se împingă cu picioarele în pamânt pentru a deplasa maşinăria înainte. Aceasta inventie a fost prezentata la Paris in 6 Aprilie, 1818.

     Următoarea apariţie a maşinăriei pe doua roţi a fost în 1865, când pedalele au fost aplicate direct pe roata din faţa. Maşinăria a fost numită velociped dar era cunoscută în termeni populari ca şi “bone shaker”(scuturător de oase). Porecla este justificată, având în vedere faptul că velocipedul era construit din lemn şi ulterior a fost echipat cu o bandă de metal pe roţi pentru o rezistenţa sporită. Această combinaţie, împreună cu strazile pavate cu pietre, nu oferea o calatorie foarte confortabila.

     Următorul pas este deja cunoscut de multa lume. O bicicletă cu o roată foarte mare în faţa şi cu una mai micuţa în spate. Era anul 1870 când această “Maşinărie” a apărut (pâna în acel moment nu exista posibilitata producerii unui cadru şi a unor componente din metal care să reziste). Pedalele erau în continuare ataşate de roata din faţă. Cauciucul a fost folosit prima oară în combinaţie cu spiţele, pentru oferirea unei călătorii mai confortabile. Roata din faţă era foarte mare deoarece constructorii au realizat că în acest fel o rotaţie a pedalelor va permite deplasarea pe o distanţă mai mare.Această maşinărie a fost prima care a purtat numele de bicicletă (bicycle).

     În timp ce barbaţii riscau să se accidenteze pe o bicicletă instabilă, doamnele, îmbrăcate în fuste lungi şi strânse de corset aveau nevoie de altceva. Aşa a apîrut bicicleta cu trei roţi. Acestea ofereau o altă prestanţă fiind utilizate şi de medici sau avocaţi.club de sport ciclism

    Bicicleta a evoluat ajungând la nişte performanţe uluitoare. Cadrul de carbon şi greutăţi de 7 kg nu mai sunt ceva neobişnuit. Să nu uităm totuşi că meritul cel mai mare le revine celor care au gândit această minunată “maşinărie” care se numeşte bicicletă.

Cursele de ciclism din calendarul internațional sunt următoarele:

  • Jocurile olimpice
  • Campionatele mondiale
  • Campionatele continentale
  • Jocurile regionale
  • UCI World Tour
  • UCI Europe Tour
  • UCI America/Asia/Oceania/Africa Tour
  • Women elite
  • Men Junior
  • Women Junior