Biliard

      Biliardul a inceput sa evolueze în anii 1500 şi s-a dezvoltat treptat atât în Europa, cât şi în alte părţi ale lumii. Astăazi ne gândim la jocul de biliard şi ne închipuim mese şi tacuri, însă la începuturi biliardul nu avea aceste echipamente în dotare. La începuturile sale jocul se desfăşura în aer liber, pe iarbă, şi doar ulterior jocul a fost mutat în interior jucându-se pe masă. Pentru a simula gazonul de afară s-a acoperit masa de joc cu o pânză verde care să imite verdele ierbii de gazon.

      Cuvântul englezesc pool (baltă, joc de noroc, a uni), folosit deseori pentru jocurile de biliard se referă în general la buzunarul în care trebuie introdusă bila, cum ar fi 8-ball, 9-ball, or Straight pool. Cuvântul pool provine de la poolrooms (camerele de pariuri) sportive, unde oameni pariau la cursele de cai. Erau numite poolroms atât timp cât banii trebuiau înmulțiți, adunați mai mulți ("pooled") pentru a crește șansele de câștig. În aceste camere de pariuri (pools) se găseau deseori și mese de biliard, iar prin asociere pool a devenit sinonim cu biliard. Cum am spus și mai sus termenul englezesc pool și buzunarele de la masa de biliard (pocket billiards) sunt sinonime.club de sport biliard

     8 Bal
     În Statele Unite ale Americii, cel mai jucat joc este 8-ball (8 bile). Acest tip de joc este deseori jucat pe mese ce funcționează cu fise, care au o lungime de 2,13 metri. În Marea Britanie se joacă de obicei in cafenele dar și la nivel de competiție în ligi profesioniste. De asemenea se joacă în cadrul unui campionat mondial organizat de Asociația Internațională de Biliard.
    9 Ball
     9-ball (9 bile) este un joc de campionat în Statele Unite ale Americii și este jucat pe mese a căror lungime măsoară 2,74 metrii. Organizația Campionatului Statelor Unite și a US Open este Congresul American de Biliard (BCA). În afara US Open, sunt nenumarate turnee profesionale de biliard ce au loc anual.
Asociația Mondială de Biliard (WPA) organizează anual un turneu de '9-ball' pentru a determina campionul mondial la acest joc.
   One Pocket
     One pocket (un buzunar) este un joc de strategie între doi jucători. Fiecarui jucător îi este atribuit un buzunar de colț de pe masa de biliard. Acesta este singurul buzunar pe care fiecare jucător îl poate folosi pentru a introduce bile. Primul dintre cei doi jucători care introduce o majoritate de bile (8) în buzunar, castigă partida. Spre deosebire de '8-ball' și '9-ball', acest joc pune mai mult accent pe strategia de defensivă decât pe cea de ofensiva. Se spune că dacă '8-ball' se aseamănă cu jocul de dame, 'one-pocket' se aseamănă cu jocul de sah.

 Snookerul

      Snookerul este un sport din categoria biliardului. Snookerul este foarte popular în țările vorbitoare de limba engleză (Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, India și Africa de Sud), un interes crescând manifestându-se și în Estul și Sud-estul Asiei. Jucătorii profesioniști pot acumula de-a lungul carierei câștiguri de zeci de milioane de lire sterline.