Artele Martiale au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii. Se pare că din vremea Olimpiadelor ne rămâne moștenire o artă, pe care în timpurile moderne, o numim, pankration box precum și celebrele lupte greco-romane, modificate în mai puțin protectivele lupte libere, care la români au fost cunoscute sub denumirea de trântă. Merită amintit celebrul dans al călușarilor, care denotă transformarea unui sistem de luptă, cu sabia, într-un dans. De asemenea se pot menționa obiceiurile oșenilor și moroșenilor de a purta cuțite. Se poate spune că încă există o transmisie orală a unor tehnici de luptă cu această armă. De asemenea la nivel european, trebuie să fi existat forme similare sau diferite de luptă, aici este de menționat franțuzescul savate (anul 1790).
Arte Martiale raspandite in lume:
- Aikido / Aiki-Jutsu
- Judo / Ju Jutsu
- Karate / Kobudo / Kenpo
- Kendo / Iaido / Kenjutsu
- Ninpo / Ninjutsu
- Taekwondo / Tang Soo Do / Hapkido
- KungFu Wushu (Shaolin,ChangQuan, TanTui, TangLang, WingChun, ShuaiJiao,ChinNa, Taiji, Bagua QiGong)
- Jeet Kune Do/Lee Jun Fan Gung Fu
- Arnis / Kali / Escrima
- Pentjak Silat / Panantucan / Kuntao
- Muay Thay / Kick Boxing (semi / full contact)
- Security Close Combat (CQB) / Tonfa / Self Defense
Practicarea artelor martiale si sanatatea
Traim intr-o lume in care obezitatea este in plina expansiune, atat la adulti cat si la copii, intr-o era a sedentarismului, pentru medici este vital in tratamentul lor, incurajarea exercitiilor fizice. Artele martiale sunt alternative placute la exercitiile traditionale pentru multi indivizi, oferind oportunitati unice de a invata tehnici de autoaparare. Benefiicile aduse sanatatii nu se limiteaza doar la tineri, practicantii de varsta mijlocie imbunatatindu-si substantial capacitatea aeroba, echilibrul, forta, greutatea corporala si flexibilitatea, in comparatie cu grupurile de control sedentare. Practicantii si mai varstnici fac progrese in ceea ce priveste flexibilitatea trunchiului si timpul de balansare pe un picior.
La prima vedere, artele martiale par a fi un amestec intre exercitii fizice si tehnici de autoaparare. Totusi, maestrii artelor martiale nu se limiteaza doar la aceste scopuri ci folosesc acest sport pentru a gasi o cale spre imbunatatirea spirituala. Artele martiale traditionale includ, de obicei, elemente de meditatie, exercitii de respiratie si au loc intr-un mediu condus de disciplina si respect pentru ceilalti. Aceste practici imbunatatesc sanatatea mintala prin promovarea relaxarii, a respectului de sine si a coordonarii minte-corp. Studiile au raportat o imbunatatire a sanatatii mintale, fiind folosite in tratarea furiei si recastigarea respectului de sine, reducand numarul cazurilor de depresie si tulburarile de somn. Practicarea artelor martiale poate fi folosita ca o terapie adjuvanta consilierii psihiatrice.